*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 381

  София, 12.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 4838/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството по делото е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена адв. Т. Т. в качеството му на назначен особен представител на А. М. Ш. и Ф. И. Ш. срещу въззивно решение № ІV-37 от 03.06.2021 г. по в.гр.д. № 21/2021 г. на Бургаския окръжен съд. В жалбата са изложени доводи за неправилност на решението поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, необоснованост и нарушение на материалния закон. Жалбоподателите поддържат, че въззивният съд не е обсъдил събраните по делото доказателства във връзка с доводите и възраженията на страните, поради което е направил необоснован извод, че ищците не са били държатели, а владелци на имота, и като такива са придобили правото на собственост върху него по давност.

  Иска се въззивното решение да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, ал.1, т.1 ГПК по въпроса за задължението на въззивния съд при постановяване на решението си да обсъди и изложи мотиви по всички представени по делото доказателства, по всички възражения и доводи на страните.

  В писмен отговор ответниците по касация М. Х. М., Ф. Ш. Ш. и М. Ш. Ш. изразяват становище, че не са налице предпоставките на чл. 280, ал.1, т.1 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение.

  Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  С обжалваното въззивно решение е отменено решение № 260030 от 02.11.2020 г. по гр.д. № 1180/2019 г. на Районен съд-Карнобат, и вместо него е постановено друго, с което е признато за установено по отношение на А. М. Ш. и Ф. И. Ш., че М. Х. М., Ф. Ш. Ш. и М. Ш. Ш. са собственици на основание давностно владение на следния недвижим имот, находящ се в [населено място], общ. С.: дворно място с площ 747 кв.м, съставляващо УПИ.......... в кв. .... по плана на селото, заедно с построената в него масивна жилищна сграда на два етажа със застроена площ 82 кв.м, масивна стопанска постройка със застроена площ 33 кв.м, паянтова второстепенна постройка-летен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари