*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 380

  [населено място], 22.06.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД,ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на шести юни, през две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д. № 2173/2021 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Ривиера“ ООД против решение № 122/08.03.2021г. по т.д.№ 2235/2020 г. на Софийски апелативен съд, с което е отменено решение № 1388/26.07.2019г. по т.д.№ 2551/2018 г. по описа на Софийски градски съд, в частта му, с която са уважени предявените от касатора против „ ПФК Левски „ АД обективно съединени искове , с правни основания чл.79 ал. 1 ЗЗД вр. с чл.51 ТЗ - за сумата от 39 564,91 лева и с правно основание чл.86 ал.1 ЗЗД – за сумата от 6 989,81 лева, като вместо това исковете, за така присъдените суми / за разликата до предявените отхвърлителното първоинстанционно решение е влязло в сила / са отхвърлени. Касаторът оспорва правилността на въззивното решение, като постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, тъй като е разгледано възражение , предявено извън преклузивните за това срокове по чл.131 ГПК и доколкото не се касае за нищожност, за която съдът следи служебно – и без позоваване на страната. Излага и довод за постановяване решението в противоречие с материалния закон – чл.35г ал. 1 т. 3 ЗФВС, тъй като съдът неправилно е възприел императивен характер на нормата, досежно изискуемата регистрация на посредника / спортния агент / в регистъра при съответна лицензирана спортна федерация, от което е извел и нищожност – поради противоречие със закона – на сключения комисионен договор със страна / посредника /, която не установява такава регистрация. Отделно се позовава на обстоятелството, че факта относно значението на тази регистрация не е посочен, като подлежащ на установяване от ищеца от първоинстанционния съд, поради което въззивен довод с този предмет съставлява довод за неправилност / непълнота / на доклада на първоинстанционния съд, в който случай въззивният е следвало да даде на носещата тежестта за доказването му страна указания и възможност да представи относимите доказателства, съгласно т. 2 от ТР № 1/2013 г. по тълк.дело № 1/2013 г. на ОСГТК на ВКС. Страната намира, че по начало доводите на ответника ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари