*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 380

  Гр. София, 12.08. 2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и втори юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова

  ч.т.д. № 1243/2022 г., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството по делото е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на С. Д. С. и П. Д. П., чрез процесуален пълномощник, против определение № 3/10.01.2022 г. по в.ч.гр.д.№ 282/2021 г. по описа на ОС – Търговище. С него е потвърдено разпореждане № 1989 от 10.09.2021 г. по гр.д.№ 1308/2020 г. на РС - Търговище, с което е оставена без уважение молбата на частните жалбоподатели за освобождаване от внасянето на държавна такса в размер на 343.06 лв. за разглеждане на въззивната им жалба против решение № 307/01.07.2021 г. по гр.д.№ 1308/2020 г. на РС – Търговище.

  В частната жалба се съдържат доводи, че обжалваното определение е неправилно - постановено в нарушение на закона и необосновано. По подробно изложени съображения се моли същото да бъде отменено и вместо него да бъде постановено друго, с което молбата по чл.83 ал.2 ГПК да бъде уважена.

  В приложеното изложение по чл.284 ал.3 т.1 ГПК жалбоподателите се позовават на основанията за допускане на касационно обжалване по чл.280 ал.1 т.1 ГПК, като формулират следните въпроси: „1/ При решаване на въпроса за освобождаване от държавна такса, как се определя, дали едно лице действително не разполага с парични средства, достатъчни за заплащането на държавна такса и разноски по делото; В случай, че е необходимо молителят с месеци да събира необходимата сума за плащане на държавната такса и съдебно разноски, следва ли да се приеме, че същият разполага с достатъчно средства; 2/ При определяне на възможностите на едно лице за плащане на държавна такса, трябва ли съдът да направи преценка за всеки конкретен случай, като съпостави доходите на лицето или съответно липсата на такива с установените в страната: 1/ линия на бедност; 2/ данните на НСИ за минималните средства, необходими месечно за член от семейство и/или данни на КНСБ за стойността на необходимата издръжка на живот – официални, общодостъпни и отчитани при определяне на работната заплата; Кои са минималните средства, над които ищецът ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари