*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно прилагане на критериите за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди и относно приложението на чл. 51, ал. 2 ЗЗД и преценката за съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалото лице и евентуално при наличие на съпричиняване неговата съразмерност и начина на определяне на степента му.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на седми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
АННА БАЕВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 2372 по описа за 2021г.

Производството е по чл. 288 във връзка с чл. 280 ГПК, ал. 1 и ал. 2.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ищцата Н. Д. С. от [населено място] чрез процесуален представител адв. М. Г. срещу решение № 794 от 06.07.2021г. по в. гр. дело № 171//2021г. на Софийски апелативен съд, Гражданско отделение, 2 състав, с което е потвърдено решение № 5284 от 04.09.2020г. по гр. дело № 11876//2017г. на Софийски градски съд, I ГО, 5 състав в обжалваната отхвърлителна част, с която е отхвърлен като неоснователен предявеният от Н. Д. С. срещу „Застрахователно акционерно дружество Армеец“ АД иск по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за разликата над присъдените 60 000 лв. до 91 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, изразили се в болки и страдания от смъртта на нейната майка Т. Н. П., настъпила на 04.04.2015г. вследствие на пътно-транспортно произшествие /ПТП/, причинено по вина на водача Ж. В. В. при управление на лек автомобил „Ауди А7“ с рег. [рег.номер на МПС] по време на действието на застрахователен договор за застраховка „Гражданска отговорност“, ведно със законната лихва, считано от 04.04.2015г. до окончателното изплащане. С първоинстанционното решение ищцата е осъдена да заплати на ответното застрахователно дружество на основание чл. 78, ал. 3 ГПК сума в размер 257,14 лв. – направени по делото разноски, изчислени съразмерно на отхвърлената част от иска, а с въззивното - сума в размер 150 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

Мотиви

Касаторът прави оплакване за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Поддържа становище, че при определяне размера на обезщетението въззивният съд е приложил неправилно разпоредбата на чл. 52 ЗЗД, не е съобразил критериите, прогласени в т. 11 от ППВС № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За обобщаване на практиката по определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди от непозволено увреждане.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно приложението на установения с чл. 52 ЗЗД принцип за справедливост и критериите за определяне размера на дължимото обезщетение за претърпени неимуществени вреди при предявен пряк иск срещу застрахователя на делинквента.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Какви са критериите при определяне на конкретния размер на обезщетение по чл. 52 ЗЗД за неимуществени вреди от причинена в резултат на деликт смърт и имат ли самостоятелно значение лимитите, вменени на застрахователните дружества, с оглед преценката на съда за размера на обезщетението за неимуществени вреди?
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно критериите за определяне на размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди при предявен пряк иск срещу застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и приложението на установения с чл. 52 ЗЗД принцип на справедливост: Следва ли при определяне на справедливото застрахователно обезщетение съдът да се съобрази с нормативно определените…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Как следва да се прилага принципът на справедливост, въведен с чл. 52 ЗЗД и какви са критериите за определяне размера на дължимото обезщетяване за претърпени неимуществени вреди при предявен пряк иск срещу застрахователя и за начина на определяне % на съпричиняване на вредата в хипотезата на чл. 51, ал. 2…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно съобразяването на жизнения стандарт при определянето на обезщетението за неимуществени вреди по прекия иск на увредения и по втори материалноправен въпрос за релевантността на размера обезщетенията за неимуществени вреди, присъждани от състава на съда, на други увредени от смърт лица, в период близък до процесния, но от различни застрахователни…
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно някои въпроси по приложението на закона при отговорност за непозволено увреждане.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари