*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 379

  София, 22.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети май две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията Чаначева т.дело №1910/2021 година.

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на Национална здравноосигурителна каса против решение №260169 от 19.06.2021г. по т.д. 200/2021г. на Пловдивски апелативен съд.

  Ответникът по касационната жалба –МБАЛ „ Медицински комплекс Свети Иван Рилски ”ЕООД, [населено място], чрез пълномощника си –адв. Б. Г. е на становище, че не са налице предпоставки за допускане на решението до касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  С изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, касаторът, чрез юрк.И. П. – В. е интерпретирал подробно и пространно мотивите на въззивния съд. Поддържал е основание по чл.280,ал.1,т.3 ГПК, като в тази връзка е поставила девет въпроса- 1/ „ Нищожни ли са, поради противоречие с императивни правни норми и с основните принципи на задължителното здравно осигуряване клаузите на сключените през 2017 и 2018г. на основание чл.59,ал.1 ЗЗО договори между НЗОК и лечебното заведение…, с които се ограничава заплащането от НЗОК на извършените и отчетени медицински дейности … до посочените в Приложение № 2 към договорите стойности“ 2/ „ Има или не основание НЗОК да налага лимити при заплащане на извършена през 2017 и 2018 г. на основание чл.59,ал1 ЗЗО дейност“, 3/“ Подлежат ли на заплащане извършени дейности по сключените 2017 и 2018г. на основание чл.59,ал1 ЗЗО договор дейност… чиято стойност е над определената към Приложение № 2…“,4/“ Приложение № 2 към сключените договори за 2017 и 2018г….. определя ли граница за ВЗОК за заплащане на извършените дейности“ 5/“Клаузите на сключените през 2017 и 2018 на основание чл.59,ал.1 ЗЗО договори между НЗОК и лечебното заведение…, водят ли до нарушение правата на здравноосигурените лица, регламентирани в ЗЗО“ , 6/ Предвид обстоятелството, че в договорите сключени пред 2017 и 2018 на основание чл.59,ал.1 ЗЗО няма предвидена възможност след изчерпване на определените стойности в Приложение №2 към същия, лечебното заведение да прекрати извършването на определените дейности, следва ли да се извърши заплащане на реално осъществените„надлимитни дейности“,7/“Неограничено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари