*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 377

  гр. София, 13.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на десети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАИЛОВА АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цанова гр. дело № 4734/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по подадена от Н. Б. Д. касационна жалба с искане за допускане на касационно обжалване на постановеното от ОС- Враца решение № 260164/14.07.2021 г. по т.д. № 119/2021 г., в частта, с която е потвърдено решение № 342/27.12.2019 г. на РС- Козлодуй по гр.д. № 554/2019 г., в частта, с която е признато за установено по отношение на Н. Б. Д., че дължи на „Айзаем“ ООД сумата от 17 500 лв., ведно със законната лихва от 11.01.2019. до окончателното й изплащане.

  В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение като неправилно на основанията по чл. 281, т.3 ГПК, „алтернативно“- за отхвърляне на иска за сумата над 4678,50лв., представляваща действителния размер на причинените щети.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което като основания за допускане на касационно обжалване се сочат чл.280, ал.1, т.1 ГПК и чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  С писмения си отговор ответникът по касацията „Айзаем“ ООД изразява становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, ГК, състав на Четвърто отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното:

  Касационната жалба е процесуално допустима- подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна и срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване при предпоставките на чл.280, ал.1 и ал.2 ГПК.

  За да постанови решението си ОС- Враца е приел, че с предявения иск ищецът се е позовал на редовен от външна страна менителничен ефект- запис на заповед, издадена на 01.08.2018г. от Н. Д., а ответникът, че записът заповед е издаден за обезпечаване на деликтно правоотношение- присвоени от нея парични средства, собственост на ищцовото дружество. Изложил е че при тези твърдения на страните приложение следвало да намерят дадените с т.17 от ТР № 4/2014г. по тълк.д. № 4/2013 г. на ОСГТК на ВКС разяснения, съгласно които съгласно правилото на чл.154, ал.1 ГПК, всяка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари