*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 377

  София, 12.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 4582/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от П. Х. Н.-У., приподписана от адв. В. В., срещу въззивно решение № 465 от 10.05.2021 г. по гр.д. № 2680/2020 г. на Софийски апелативен съд. В касационната жалба са навадени оплаквания за неправилност на обжалвания съдебен акт поради нарушение на материалния закон, необоснованост и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Жалбоподателката поддържа, че неправилно въззивният съд е приел, че спорът за собственост на процесния недвижим имот между страните по настоящото дело е бил разрешен с влязлото в сила решение по гр.д. № 5368/1996 г. на Софийски градски съд, поради което предявеният от нея ревандикационен иск се явява недопустим, без да вземе предвид влязлото в сила решение № 117 от 10.11.2015 г. по гр.д. № 710/2015 г. на ВКС, ІІ г.о., с което е отхвърлен предявеният против нея от ответниците по настоящото дело И. М. и Л. М. иск за установяване на нищожност на саморъчното завещание, съставено на 02.12.1986 г., с което С. И. й завещала процесното жилище. Счита, че решението по гр.д. № 5367/1996 г. на Софийски градски съд не формира сила на пресъдено нещо по въпроса за валидността на завещанието, оставено в нейна полза, тъй като по този въпрос съдът е взел становище само в мотивите на решението.

  Иска се въззивното решение да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, ал.1, т. 1 ГПК по следните въпроси: 1. Активно легитимиран ли е да води собственически осъдителен иск наследник по завещание, който е бил страна в производството по чл. 108 ЗС и е бил осъден да предаде собствеността и владението на завещания имот на наследниците по закон поради приета в мотивите на съдебния акт нищожност на завещанието на основание чл. 42, б.”в”ЗН, но впоследствие с влязло в сила решение именно този порок на завещанието е отречен със сила на пресъдено нещо в ново исково производство с диспозитив на съдебния акт. 2. Представлява ли нов факт с правно значение по смисъла на чл. 439, ал.2 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари