*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд да обсъди твърденията, доводите и възраженията на страните, относими към спорния предмет, както и да извърши самостоятелна преценка на всички относими, допустими и необходими за разрешаване на спора доказателства.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на седемнадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ДИЯНА ЦЕНЕВА

Членове:
БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

като разгледа докладваното от съдията Атанасова гр.дело № 706 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 и сл. ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от С. Ж. Д., чрез адв. И. Д., срещу решение № 1520 от 14. 10. 2021 г. по в. гр. д. № 1405/2021 г., 3 състав на Варненския окръжен съд, с която е потвърдено решение № 260239 от 28. 01. 2021 г. по гр. д. № 5424/2019 г. на РС – Варна, с което:

1/. е отхвърлен предявеният от С. Ж. Д. против С. А. И., по реда на чл. 124, ал. 1 ГПК, установителен иск за признаване за установено по отношение на ответника, че ищецът е собственик, на основание придобивна давност, на реална част с площ от 320 кв.м. от поземлен имот с идентификатор ..........по одобрената кадастрална карта на [населено място], район А., м. „В.“, целият с площ от 909 кв.м., евентуално – собственик, на основание придобивна давност, на реална част с площ от 25 кв.м. (включваща стъпка в земята 7 кв.м. и тераси по измервания), а по кадастрална карта 15 кв.м. стъпка в земята, от същия имот, която реална част от сградата попада в поземлен имот с идентификатор ..........и е отразена на скиците на лист 87 и на лист 88 от първоинстанционното дело.

2/ е прекратено, като недопустимо, образувано при липса на правен интерес от иска, производството по предявения от С. Ж. Д. против С. А. И., по реда на чл. 124, ал. 1 ГПК, иск за признаване за установено по отношение на ответника, че ищецът е собственик на реална част от сградата с идентификатор ............., която реална част е с площ от 25 кв.м. (включваща стъпка в земята 7 кв.м. и тераси по измервания), а по кадастрална карта 15 кв.м. стъпка в земята, навлизаща в поземлен имот ...........и отразена на скицата на лист 87 от първоинстанционното дело

3/. са уважени предявените от С. А. И. против С. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари