*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №375

  гр. София, 16.06.2022г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, ІІ отделение, в закрито заседание на единадесети май, две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Ангелова т.д. № 541/2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по съвместна касационна жалба на С. Б. Б., В. С. М., С. С. Б. и Н. Г. М., чрез процесуален представител, против Решение № 142 от 11.11.2021г. по в.т.д. № 209/2021 г. на Апелативен съд – Варна, с което след отмяна на Решение № 260308 от 23.10.2010г., постановено по т.д. № 2026/2019. по описа на Варненски окръжен съд, са отхвърлени исковете на С. Б. Б., действаща чрез своята майка и законен предста- вител Р. В. Б., В. С. М., С. С. Б. и Н. Г. М. срещу „Застрахователно акционерно дружество „ОЗК-Застраховане“АД, предявени на основание чл.226, ал.1КЗ /отм./, вр.§ 22 от КЗ, вр.чл.45 ЗЗД, чл.86 ЗЗД за заплащане на сумата от по 100 000 лв., или общо в размер на 400 000 лв., представляваща застра- хователно обезщетение за претърпени неимуществени вреди от всеки един от тях, изразяващи се в болки и страдания, получени като пряка и непосредствена последица от смъртта на В. Б. Б., настъпила в резултат на ПТП на 03.01.2015г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 06.12.2016г. до окончателното й изплащане.

  В касационната жалба се излага, че решението е неправилно – постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Оспорва се като необоснован изводът на въззивния съд, че по делото не е доказана изключителност на отношенията между починалия и неговите сестра, баби и дядо. По подробно изложени съображения се моли за отмяната му и за постановяване на акт по същество, с който исковете да бъдат уважени в размер на 60 000 лв. за първата ищца и по 30 000 лв. за останалите ищци. Претендират се разноски.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на хипотезата на чл.280 ал.1, т.1 ГПК по следните въпроси: 1. Какви са критериите за определяне наличие на трайна и дълбока емоционална връзка между лицето, претендиращо обезщетение, и починалия близък родственик в хипотезата на пряк иск срещу застрахователя?; 2. Как следва да се прилага принципът на справедливост, въведен в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари