*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 374

  гр. София, 10.08.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на девети август през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдията Иво Димитров ч.т.д. № 1239 по описа на съда за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба, подадена от Л. К. У. и Н. А. У. против определение № 1 от 04. 01. 2022 г., постановено от Апелативен съд – В. по ч.т.д. № 707 по описа на съда за 2021 г. С обжалваното по касационен ред въззивно определение е потвърдено първоинстанционно определение № 260018 от 18. 01. 2021 г., постановено от Силистренски окръжен съд по т.д. № 148 по описа на съда за 2018 г., с което е прекратено производството по делото в частта по предявените установителни искове за прогласяване на нищожността на някое от алтернативно посочените основания по чл. 26, ал. 2, предл. 2, предл. 5, евентуално – по чл. 40 ЗЗД, на договори за продажба на недвижими имоти, сключени между „АВМОР ШИПИНГ ЕНД ТРЕЙДИНГ“ ООД /н./ в качеството на продавач и „ВАРНАИНВЕСТ БЪЛГАРИЯ“ ООД в качеството на купувач, съответно – и за приемането за установено, че договорите не са породили правни последици и вещнотранслативен ефект, чрез прехвърляне на собствеността, като прехвърлените с тях недвижими имоти са собственост на „АВМОР ШИПИНГ ЕНД ТРЕЙДИНГ“ ООД /н./, съответно В. В., гражданин на Украйна, род. на 23. 11. 1962 г., който е придобил същите имоти от „ВАРНАИНВЕСТ БЪЛГАРИЯ“ ООД, чрез последваща сделка между тях, не е придобил права на собственост върху имотите, които неговият праводател няма.

  В жалбата се излагат оплаквания за неправилност на обжалваното определение, като постановено при нарушение на материалния закон и необосновано. Твърди се липса на мотиви на обжалвания съдебен акт, както и на необосновано позоваване в него на практика на ВКС, обективирана в определение, което не представлява задължителна практика по чл. 280, ал. 1 от ГПК, и което е постановено по друг процесуален въпрос, съответно – в него липсват мотиви относно правните изводи, на които се позовава въззивния съд в обжалваното му определение. Претендира се вътрешна противоречивост на обжалваното определение, в което от една страна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари