*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 373

  гр. София, 03.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание от двадесети април две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело № 679/2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. Д. П. и З. Т. П. срещу решение № 339 от 25.10.2021 г., постановено по в.гр.д. № 419/2021 г. по описа на Пернишкия окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260476 от 26.04.2021 г., постановено по гр.д. № 6327/2021 г./погрешно е изписана годината на делото 2021г., вместо действителната 2020г./ по описа на Пернишкия районен съд, с което е отхвърлен предявеният от Н. Д. П. и З. Т. П. против В. В. В. и В. Д. Н. иск по чл. 270, ал. 2 от ГПК за прогласяване на съдебно решение № 8 от 08.01.2016 г. по гр. д. № 121/2015 г. по описа на Районен съд – Дупница за нищожно.

  Касаторите поддържат, че обжалваното въззивно решение е нищожно, а също и че е неправилно като постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, довели до неправилно приложение на материалния закон.Сочат се основания по чл. 280, ал. 1, т. 1 и ал.2 ГПК за допускане на решението до касационно обжалване.

  Ответникът по жалбата В. В. В., чрез адв. Сл. Л., е подал писмен отговор, в който е изразил становище, че касационно обжалване на въззивното решение не следва да се допуска.

  Ответникът по жалбата В. Д. Н. не е подал писмен отговор.

  Третото лице помагач Д. В. Н. не е изразила становище по касационната жалба.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение по допустимостта на жалбата и наличието на основания за допускане на касационното обжалване, приема следното :

  Касационната жалба е допустима – подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от активно легитимирани като ищци по делото лица, срещу въззивно съдебно решение, подлежащо на касационен контрол по арг. от чл. 280, ал.3, т. 1 ГПК.

  За да потвърди решението на Районен съд – Перник, въззивният съд е приел за установено от фактическа страна, че с решение № 8/08.01.2016 г., по гр. д. № 121/2015 г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари