*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 372

  гр. София, 03.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание от шестнадесети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело № 4829/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на „Рефран“ О., [населено място] срещу решение № 264459 от 06.07.2021 г. на Софийски градски съд, постановено по възз. гр. д. № 14217/2020 г., с което е потвърдено решение № 185702 от 27.08.2020 г. постановено по гр. д. № 41739/2016 г. на Софийски районен съд, с което е прието за установено по предявените от Д. Б. А., Ж. Б. Й., А. Ю. Й., М. Б. М. и А. К. М. искове с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК, че „Рефран“ О., [населено място] не е собственик на право на строеж за построяване на следните обекти, находящи се в УПИ...... кв. ..........по плана на [населено място], м. „М. ливади-изток“, идентификатор № ..............: апартамент № 4-1 на ет. 4 със застроена площ от 90, 94 кв. м., заедно с припадащите му се 3, 12 % от общите части на сградата и 2, 71 % от правото на строеж при построяване на обекта; подземен гараж № 18 в сутерена на сградата със застроена площ от 16, 57 кв. м., заедно с 3, 09 % от общите части на сградата и 0, 40 % от правото на строеж при построяване на обекта; и подземен гараж № 19 в сутерена на сградата със застроена площ от 12, 63 кв. м., заедно с 2, 35 % от общите части на сградата и 0, 30 % от правото на строеж при построяване на обекта; тъй като правата на строеж са погасени поради неупражняване в 5 годишен давностен срок / чл. 67 ЗС/.

  Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на обжалваното решение поради постановяването му в нарушение на материалния закон, поради необоснованост и поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Сочи се основанието по чл. 280, ал. 1, т.1 и т.3 ГПК за допускането му до касационно обжалване .

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторът поставя следните правни въпроси:

  1.Ако осъществяването на правото на строеж е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари