Определение №372/05.05.2022 по дело №4760/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 372

  гр. София, 5.05. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело № 4760 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на Прокуратурата на РБ и на М. К. В., Б. К. В. и Е. К. В., чрез адв. Н. А., срещу въззивно решение № 619/11.06.2021 г. постановено по възз.гр.д. № 2395/2020 г. по описа на Апелативен съд – София, с което е потвърдено решение № 2225/15.04.2020 г. по гр.д. № 6063/2019г. на Софийски градски съд.

  Прокуратурата обжалва съдебният акт в частта, с която на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ е осъдена да заплати на наследниците на починалия в хода на производството К. М. В. обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата 10 000 лв., претърпени вследствие незаконно повдигнато и поддържано обвинение за извършено престъпление по чл.134, ал.1, т.2, вр. чл.129, ал.2, вр. ал.1 НК.

  Касаторите М. В., Б. В. и Е. В. обжалват въззивното решение в частта, с която претенцията за неимуществени вреди е отхвърлена за разликата над сумата 10 000 лв. до предявения размер от 50 000 лв.

  В двете касационни жалби се поддържа, че въззивното решение в съответните обжалвани части е неправилно, поради допуснати нарушения на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  В изложенията си по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторите сочат, че касационното обжалване следва да се допусне по процесуалноправните въпроси за задължението на съда в мотивите на решението да обсъди всички доказателства относно правно релевантните факти, включително относно наличие на причинна връзка между незаконното обвинение и настъпилите вреди; както и по материалноправния въпрос за определянето на размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди според законовия критерий за справедливост по чл. 52 ЗЗД, които (въпроси) са решени в противоречие с практиката на ВКС - основание за допускане на касационно обжалване по чл.280, ал. 1, т. 1 ГПК. Позовават се на противоречие с ППВС № 4/1968 г., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари