*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №.370

  гр. София,08.08.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№3155 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на К. Г. Б. срещу определение №392 от 20.09.2018 г. по ч.гр.д.№478/2018 г. на АС Пловдив. С обжалваното определение е оставена без уважение частна жалба на К. Г. Б. срещу разпореждане №5087 от 14.06.2018 г. по в.гр.д.№2120/2017 г. на ОС Пловдив, с което е върната касационна жалба на К. Г. Б. срещу постановеното по делото въззивно решение.

  В частната касационна жалба са наведени доводи, че обжалваното определение е неправилно, като общото основание за допускане на касационно обжалване е обосновано с произнасянето на въззивния съд по формулирани в изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК въпроси.

  С определение №210 от 25.03.2019 г. производството по делото е спряно на основание чл.292 от ГПК до постановяване на ТР по т.д.№2/2018 г. на ОСГТК на ВКС.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като взе предвид, че на 23.06.2022 г. е постановено тълкувателно решение по т.д.№2/2018 г. на ОСГТК на ВКС, намира, че производството следва да бъде възобновено.

  С цитираното тълкувателно решение е разяснено, че определение на апелативен съд, постановено по чл.274, ал.2, пр.2 от ГПК, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд, като въззивна инстанция, не подлежи на обжалване. Същевременно обаче в ТР изрично е посочено, че даденото разрешение не се отнася до разпорежданията на окръжен съд за връщане на касационна жалба, тъй като, съгласно приетото в ТР №1/2013 г. на ОСГТК, тези разпореждания са действие по администриране на касационната жалба и не се извършват от окръжния съд в качеството на въззивна инстанция.

  С оглед изложеното разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба подлежи на директен контрол от касационна инстанция и в този смисъл АС Пловдив не е бил компетентен да се произнесе по правилността на обжалваното пред него разпореждане, а определението му, на това основание, е недопустимо и след допускане на касационно обжалване, следва да бъде обезсилено. С оглед компетентността на Върховен касационен съд по предмета на частната жалба, същата следва ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари