*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №370

  София,13.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на осемнадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 1772/2021 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Б. П. С., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 496 от 17.05.2021 г. по гр.д. № 308/2021 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, дванадесети състав, в частта, с която е потвърдено решение № 260355 от 05.10.2020 г. по гр.д. № 14491/2019 г. на Софийски градски съд, I-30 състав, за отхвърляне на предявения срещу „Застрахователна компания Лев инс“ АД иск с правно основание чл.432, ал.1 КЗ - за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди за разликата над 50 000 лв. до 100 000 лева, ведно със законната лихва от 05.11.2019 г.

  В жалбата се поддържат касационни оплаквания за неправилно приложение на материалния и процесуалния закон и необоснованост на атакувания съдебен акт. Твърди се, че апелативният съд не е отчел в пълнота конкретните факти, които са от значение за определянето на точен паричен еквивалент на търпените болки и страдания, в резултат на получените от жалбоподателката тежки травматични увреждания. По съображения, подробно развити в жалбата, се иска касиране на въззивното решение в обжалваната част и уважаване на исковата претенция и за разликата до пълния предявен размер, с присъждане на сторените разноски.

  В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване се сочи, че решаващият състав на Апелативен съд – София се е произнесъл в противоречие с практиката на ВКС по въпросите: 1. Относно задължението на съда да обсъди всички доказателства, от значение за определяне на обезщетение за неимуществени вреди от деликт по справедливост, като съобрази степента и броя на причинените травматични увреждания, вида на проведеното лечение и интензитета на търпените болки и страдания от пострадалия и 2. Следва ли, при определяне на справедливото застрахователно обезщетение, съдът да се съобрази с нормативно определените лимити по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, с конкретната икономическа обстановка и инфлационните процеси. За обосноваване на допълнителното основание по чл.280, ал.1, т.1 ГПК, касационната жалбоподателка се позовава на ППВС № 4/1968 г. и на постановени по реда на чл.290 ГПК решения на ВКС, II т.о. по т.д. № 299/2011 г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари