*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос
За критериите при приложението на принципа за справедливото обезщетяване на увредените лица при деликт, съгласно чл. 52 ЗЗД.
Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на 08.12.2021 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА т. д. № 616/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по съвместна касационна жалба на Ф. С. А., ЕГН [ЕГН] и Р. А. И., ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, против решение № 1 от 04.01.2021 г., постановено по в. гр. д. № 2318/2020 г. по описа на Софийския апелативен съд. Решението се обжалва в частта, с която е отменено решение № 2210 от 24.03.2020 г. по гр. д. № 10511/2018 г. на Софийския градски съд за разликата над 105 000 лв. до присъдените 140 000 лв. за всеки от касаторите, дължими от ДЗИ - ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД като обезщетение за неимуществени вреди от смъртта техния син – Р. Р. А., ЕГН [ЕГН], починал в резултат на ПТП, настъпило на 04.06.2018 г., ведно със законната лихва върху сумите, считано от 02.07.2018 г., и предявените искове за разликата са отхвърлени.

Мотиви

В касационната жалба се излага, че решението в посочените части е незаконосъобразно, необосновано, постановено при допуснати съществени процесуални нарушения, за което се развиват подробни съображения. Поддържа се несъобразяване от страна на съда с обществено-икономическата обстановка в страната при определяне размера на обезщетението по чл.52 ЗЗД, както и с обстоятелството, че ищците са загубили единственото си дете, с което са имали отношения на взаимна силна обич, привързаност и подкрепа. Моли се решението да бъде отменено като неправилно и вместо него да се постанови друго по същество, с което исковете да бъдат уважени, чрез присъждане на още по 35 000 лв. за всеки от касаторите. Претендират се и разноските за всички инстанции.

Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280 ал.1 т.1 ГПК по въпроса – Как следва да се прилага принципът на справедливостта, въведен с чл. 52 ЗЗД, при определяне на дължимото обезщетение за неимуществени вреди в хипотезата на предявен пряк иск срещу застрахователя, както и за критериите за определяне на социално-икономическите отношения в страната към момента на пътната злополука, относими към същото.

Ответникът по касация, чрез процесуален пълномощник, с писмен отговор в срока по чл.287 ГПК изразява ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Относно критериите, които следва да съблюдава съдът при приложението на принципа за справедливото обезщетяване на увредените лица при деликт, съгласно чл. 52 ЗЗД. (По искове срещу ДЗИ - ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД за обезщетение на неимуществени вреди, причинени от смъртта на сина на ищците, починал в резултат на ПТП - по…

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари