Определение №37/31.01.2022 по дело №3491/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 37

  София, 31.01.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Гражданска колегия, Второ отделение в закрито заседание на осемнадесети януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като разгледа докладваното от съдия Емилия Донкова гр. д. № 3491 по описа на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във вр. с чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от юрисконсулт Р. П., като пълномощник на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление – Русе, срещу въззивно решение № 41 от 26.03.2021 г., постановено по гр. д. № 355/2020 г. по описа на Великотърновския апелативен съд.

  В писмен отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК ответниците в касационното производство Х. Ю., Р. Ю. и С. Ю., чрез процесуалния си представител, изразяват становище, че не са налице предпоставки за допускане на касационно обжалване по изложените в отговора съображения.

  Третото лице – помагач „Пътинженеринг“ АД – гр. Русе изразява становище за наличие на предпоставки за допускане на касационно обжалване.

  Третото лице – помагач „Хидрострой“ АД – гр. София не изразява становище.

  Касационната жалба е подадена срещу подлежащ на обжалване акт на въззивния съд в срока по чл. 283 ГПК.

  При проверка по допускането на касационното обжалване, Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, намира следното:

  С обжалваното въззивно решение е потвърдено първоинстанционното решение, с което касаторът е осъден да заплати следните суми: на Х. Ю. - сумата 70 000 лева и на Р. Ю. и С. Ю., чрез тяхната майка и законен представител – по 46 000 лева на всеки от тях, по предявените частични искове, които суми представляват обезщетение по чл. 49 от ЗЗД за претърпени неимуществени вреди от смъртта на техния наследодател С. Ю., поради неподържана пътна настилка, ведно със законната лихва върху главниците, считано от 29.01.2015 г., до окончателното им изплащане. Решението е постановено при участието на трети лица помагачи на страната на ответника – „Пътинженеринг“ АД, гр. Русе и „Хидрострой“ АД, гр. София.

  В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване на първо място са налице доводи за недопустимост на обжалваното въззивно решение. Поставени са следните въпроси, по отношение на които се твърди наличието на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, като се сочи, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари