*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За приложението на чл. 52 ЗЗД и за критериите, които следва да бъдат преценявани при определяне на обезщетението за неимуществени вреди по справедливост.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ПЕТЯ ХОРОЗОВА, ИВАНКА АНГЕЛОВА

изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т.д. № 1689/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по съвместна касационна жалба на К. Л. К., Г. И. К. и Й. В. А., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 527 от 21.05.2021 г. по в.гр.д. № 3317/2020 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, 10-ти състав, в частта, с която, след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 4020 от 07.07.2020 г., постановено по гр.д. № 1438/2018 г. по описа на Софийски градски съд, Гражданско отделение, пети състав, като краен резултат са отхвърлени предявените от касаторите срещу Гаранционен фонд искове с правно основание чл. 558, ал. 5 КЗ във вр. с чл. 557, ал. 1, т. 2, б „в“ КЗ за разликите над сумите от по 150 000 лв. до по 200 000 лв. – за първите двама, и от 60 000 лв. до 200 000 лв. за третия касатор, претендирани като обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на И. К. К., причинена вследствие на ПТП, настъпило на 11.05.2016 г.

В жалбата се поддържат оплаквания за наличието на всички касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК – материална и процесуална незаконосъобразност, както и необоснованост на атакувания съдебен акт, с искане за касирането му в обжалваните части. Твърди се, че въззивната инстанция не е взела под внимание всички установени по делото факти и конкретни обстоятелства, които са от значение за определяне на обезщетението за неимуществени вреди, съответно – в недостатъчна степен е съобразила значимостта им за размера на вредите, като неточно е приложила въведения от закона критерий за справедливост; както и не е обсъдила релевираното във въззивната жалба оплакване за наличие на извънсъдебно признание на иска, предявен от Й. А, до размера му от 105 000 лв. Моли се решението в обжалваните части да бъде отменено и исковете да бъдат уважени в предявения размер, ведно със законната лихва, считано от 17.11.2016 г. Претендират се разноски.

В изложението по чл. 284, ал. 3, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари