Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Определение за недопускане

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 368

гр. София, 21.06.2022 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на девети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

Мадлена Желева

при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1584 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ЗК „Лев Инс“ АД, [населено място] срещу решение № 260118/22.04.2021 г. по в.т.д. № 45/2021 г. на Пловдивски апелативен съд в частта, с която след частична отмяна на решение № 260023/19.10.2020 г. по т.д. № 250/2019 г. на Пазарджишки окръжен съд настоящият касатор е осъден да заплати на Л. П. К. на основание чл.432, ал.1 КЗ допълнително обезщетение за неимуществени вреди, причинени при ПТП на 14.06.2019 г., в размер на 8000 лв., представляващо разликата между присъдените 7000 лв. и дължимите 15 000 лв., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 04.10.2019 г. до окончателното изплащане на сумата.

Касаторът поддържа, че въззивното решение е неправилно, а допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

Ответникът Л. П. К., [населено място] оспорва касационната жалба. Претендира присъждане на разноски.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за безспорно наличието на предпоставките за ангажиране отговорността на застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност“ за претърпените от Л. П. К. неимуществени вреди вследствие ПТП от 14.06.2019 г., причинено от застрахования при ответника водач Й. К.. При определяне на размера на обезщетението решаващият състав, позовавайки се на представената медицинска документация, включително епикриза, съдебномедицинско удостоверение, изготвено на 19.06.2019 г. от съдебен лекар от ОКПСМ при „МБАЛ П.“ АД и амбулаторен лист от 18.06.2019 г., както и на заключението на вещото лице по допуснатата съдебно – медицинска експертиза и свидетелските показания на бащата на ищеца – П. К., е съобразил като относими вида и характера на уврежданията – мозъчно сътресение без открита вътречерепна травма, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!