*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 365

  София, 20.06.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на осми юни през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: Евгений Стайков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 2174 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца „Сънуорлд Пропъртийс БГ“ООД /в ликвидация/ чрез ликвидатора М. Д. срещу решение № 30 от 13.05.2021г. по т.д.№ 28/2021г. на АС Бургас. Въззивният съд е отменил решението по т.д.№ 198/2018г. на ОС Бургас, с което искът по чл.87,ал.3 ЗЗД - за разваляне на договор за продажба на недвижим имот поради неизпълнение на задължението за плащане на продажната цена от купувача - от ответницата Д. М. О., гражданка на И., и искът за осъждането й да върне имота след развалянето на договора, квалифициран по чл.108 ЗС, са били уважени и е постановил отхвърлянето им.

  Касаторът се позовава на неправилност на основанията по чл.281,т.3 ГПК иска отмяна на обжалваното решение и постановяване уважаването на предявените искове със законните последици. Посочва, че е оспорил представените с отговора на исковата молба доказателства - договор за наем от 01.06.2013г. и анекс към него от 01.11.2016г., както и приемо предавателните протоколи към договора за наем и към анекса с твърдението, че са съставени за целите на процеса и с оглед обосноваване тезата на ответницата. Поддържа, че така заявеното съставлява преди всичко оспорване на датата на съставените между ответницата и бивш органен представител на дружеството документи както и оспорване осъществяването на фактите, предмет на изявленията; че твърдението на ищеца е, че документите са съставени след началото на съдебния процес с цел да послужат за установяване на изгодния за ответницата факт на погасяване на задължението й по договора за покупко-продажба. Касаторът излага, че въззивната инстанция е дала нова правна квалификация на оспорването на тези доказателства и неправилно приела, че „Сънуорлд Пропъртийс БГ“ е заявило възражение за нищожност на основание чл.26,ал.2,предл. шесто ЗЗД - поради привидност на договора за наем от 01.06.2013г. и анекса към него от 01.11.2016г. Поддържа, че в резултат на нововъзприетата едва в обжалваното решение правна квалификация на възражението на ищеца срещу представените от ответната страна доказателства, съставът на апелативния съд по недопустим начин ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари