Определение №365/04.05.2022 по дело №116/2022


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно задължението на съда да обсъди събраните по делото доказателства, становищата и доводите на страните.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на трети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:
ИЛИЯНА ПАПАЗОВА, МАЙЯ РУСЕВА

при участието на секретаря., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д. N.116 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Домашен социален патронаж /ДСП/, [населено място], срещу решение №.53/8.10.21 по г.д.№.212//2021 на ОС Монтана - с което, след отмяна на решение №.14/10.01.20 по г.д.№.833//2019 на РС Монтана, предявените срещу касатора искове с правно основание чл. 344, ал. 1 КТ, т.1, т.2 и т.3 са уважени.

Ответната страна Н. П. К. оспорва жалбата; претендира разноски.

Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

Мотиви

За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

С атакувания акт е прието, че страните са били обвързани от трудово правоотношение, което е било незаконосъобразно прекратено на основание чл.195 КТ вр. с чл. 188, т. 3 КТ. Изяснено е, че ищцата е работила като санитар-разносвач; по повод подадени писмени сигнали от три служителки на службата /А.Й., С.Д. и С.К.-че им се намесвала в работата, следила ги за спазване на работното време, създавала напрежение/ работодателят е образувал дисциплинарно производство; на 23.01.19 е поискал писмени обяснения и ги е получил; на следващия ден е издал заповед за уволнение с вписани основания чл.190 ал.1 т.3 КТ /системни нарушения на трудовата дисциплина/, чл. 190, ал. 1, т. 4 КТ /злоупотреба с доверието на работодателя/, чл. 190, ал. 1, т. 7 КТ /други тежки нарушения на трудовата дисциплина/ и изброени дисциплинарни нарушения /вкл. в продължителен период от време създаване на напрежение в колектива, поведение като на управител без делегация на такива правомощия, заплашване на служителите със съд, намеса в преките им задължения, интригантстване, арогантно държане с колеги и неуважително с работодател, неизпълнение на конкретно възложени устни нареждания, злоупотреба с доверие, подаване на жалба до полицията против кмета на общината/. Намерено е, че процесната заповед не отговоря на изискванията на чл.195 КТ /в мотивите е характеризирано ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение
  Решение № 247 от 05.10.2012 г. по гр. д. № 1644/2011 г.
  Може ли съдът да се произнася по въпрос, по който няма направени искания и възражения ? Може ли въззивният съд да се произнася за правилността на първоинстанционното решение извън посоченото във въззивната жалба при ограничението по чл. 269, изр. 2 ГПК, въззивното решение противоречи на практика на ВКС по чл.…
 • Решение
  Решение № 125 от 29.05.2012 г. по гр. д. № 534/2011 г.
  За правомощията на въззивния съд и длъжен ли е той, когато пререшава спора, да обсъди всички доказателства по делото, включително, приетите от първоинстанционния съд.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари