*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 362

  София, 21.07.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 17 май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело № 383/2022 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от И. Й. Г., чрез адвокат И. Г., против решение № 1061 от 07.05.2019 г. по гр. д. № 4073/2018 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 7052 от 23.10.2017г. по гр. д. №2049/2016г. на Софийски градски съд и касатора е осъден да заплати на основание чл. 78, ал. 3 ГПК на Сдружение с нестопанска цел „Съюз на българските журналисти“ сумата 1320 лв. - разноски за въззивното производство. С първоинстанционното решение е отхвърлен предявения от И. Й. Г. срещу Сдружение с нестопанска цел „Съюз на българските журналисти“, иск с правно основание чл.49 ЗЗД, вр. чл.45 ЗЗД, за сумата от 100 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от противоправно поведение на членове на ответника и ищеца е осъден да заплати на ответника, на основание чл.78, ал.3 ГПК, сумата от 1 320 лв., представляваща съдебни разноски.

  В касационната жалба се прави оплакване за неправилност и незаконосоъобразност на въззивното решение и противоречие с материалния и процесуалния закон.

  В изложението по чл. 284, ал.3 т.1 ГПК се навежда основанието по чл. 280, ал.1, т.2 ГПК, като не е формулиран конкретен правен въпрос. Твърди се противоречие на въззивното решение с чл. 10 и чл. 14 ЕКПЧ, чл. 34 ЕКПЧ (в делото З. П. срещу България), чл. 1, ал. 1 от Протокол 12 към ЕКПЧ (дело Б. и Ч. срещу България, дело Т. срещу България, дело В. срещу България). Изложени са съображения, че относно твърдяното противоречие с принцип от правото на ЕС, посочването на конкретно решение, в което е установен или потвърден този принцип, не е необходимо при обосноваването на очевидна неправилност по чл. 280, ал. 2 ГПК.

  Ответникът по касация „Съюз на българските журналисти“, чрез адвокат Г. Г., оспорва касационната жалба и твърденията за нарушения на материалния и процесуалния закон и допускането до касационен контрол. Иска се присъждане на разноски за адвокатско възнаграждение.

  Касационната жалба е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, против въззивно решение, което подлежи на обжалване е, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари