*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 361

  гр. София, 12.08. 2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и втори юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Христова ч.т.д.№540 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба от „Спедиция Логистика“ АД против разпореждане от 17.12.2018г., постановено по в.ч.гр.д. №2242/2018г. по описа на Апелативен съд- София. С обжалваното разпореждане е върната частната касационна жалба на „Спедиция Логистика“ АД срещу постановеното от Апелативен съд- София определение №2228/17.07.2018г., с което е потвърдено определение от 07.03.2018г. по в.гр.д. №1533/2018г. на Софийски градски съд за оставяне без разглеждане на частната жалба на дружеството срещу постановеното от Софийски районен съд по реда на чл.253 ГПК определение по гр.д. №20928/2013г. за отмяна на предходно определение по същото дело, с което е прието за разглеждане на възражение за прихващане.

  Производството по делото е било спряно до приемане на ТР от ОСГТК на ВКС по тълк.д. №2/2018г. по въпроса „Подлежи ли на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция?“. С оглед постановяване на тълкувателното решение производството пред ВКС следва да се възобнови.

  В т.1 от ТР №2/23.06.2022г. по тълк.д. № 2/2018г. на ОСГТК на ВКС е разяснено, че определенията на апелативен съд по чл.274, ал.2, изр.1, пр.2 ГПК са окончателни, вкл. и когато се потвърждава прекратително определение на окръжен съд като въззивна инстанция, окончателни са и определенията на апелативен съд, с които се потвърждават преграждащи разпореждания на окръжен съд като въззивна инстанция. Даденото разрешение не се отнася до разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба, за връщане на частна касационна жалба и за връщане на частна жалба против свое определение по чл.274, ал.1, пр.1 ГПК, тъй като тези разпореждания са действия по администриране на касационната жалба, респективно частната касационна жалба, които действия не се извършват от окръжния съд в качеството на въззивна инстанция.

  Предвид изложеното, настоящият състав на ВКС намира, че обжалваното разпореждане на Апелативен съд- София за връщане на частната касационна жалба срещу поставеното от него определение №2228/17.07.2018г. е правилно. Определение №2228/17.07.2018г. на Апелативен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари