Определение №360/10.05.2022 по дело №3298/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 360

  гр. София 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на единадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  гр. дело № 3298/2021 год.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба от Т. Й. Ц., подадена чрез адв. В. С., против въззивно решение № 260551/16.04.2021 г., постановено по в. гр. д. № 1208/2020 г. на Окръжен съд - Пловдив, с което е потвърдено решение № 4030/26.11.2018 г. по гр. д. № 3085/2018 г. на Районен съд - Пловдив, с което е осъден Т. Й. Ц. да заплати на „Куултранс” ООД сумата от 6900 лева, представляваща предаден и невъзстановен служебен аванс, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 23.02.2018 г. до окончателното й изплащане.Оставено е без уважение искането на ответника за признаване за неистински документ на РКО от 05.01.2018 г. и са присъдени съдебни разноски.

  В касационната жалба се релевират оплаквания за неправилност поради нарушения на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост на решението. Иска се отмяната му и отхвърляне на предявения иск.

  Жалбоподателят се позовава на основанието за допускане до касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по следния въпрос: „При отмяна на въззивно решение и връщане на делото за повторно разглеждане с даване на ясни указания какви процесуални действия да бъдат извършени от съда при повторното разглеждане, като при тази отмяна е прието, че предявените искове следва бъдат квалифицирани по различен начин от приетото от съдилищата по същество, при новото разглеждане на делото въззивният съд следва ли съобразно дадената нова правна квалификация да извърши нов доклад по делото и да разпредели доказателствената тежест съобразно новата правна квалификация на иска?”. Сочи, че при произнасяне по въпроса би се стигнало до развитие на правото, доколкото липсвала съдебна практика.

  В срока по чл. 287, ал. 1 ГПК е постъпил писмен отговор от ответната страна по касационната жалба „Куултранс” ООД, подаден чрез адв. Н. Ш., в който излага съображения, че не са налице предпоставките за допускане до касационно обжалване на решението, а по същество жалбата е неоснователна. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, състав на ІV г. о., за да се произнесе по допустимостта на касационното обжалване, взе предвид следното:

  ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари