*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 360

  София, 17.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в закрито заседание на тридесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията Ел.Чаначева търговско дело №1990/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на С. Т. Н. против решение № 35 от 23.06.2021 г. по гр. дело № 219/2021 г. на Варненски апелативен съд.

  Ответникът по касация – ЗК ”Лев инс“ АД, [населено място], чрез пълномощника си – юрк. Р. Ч. е на становище, че не са налице предпоставки за допускане на решението до касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, след като прецени данните по делото приема следното:

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК и е процесуално допустима.

  С изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, инкорпорирано в касационната жалба, касаторът Н., чрез пълномощника си – адв.Н. В. е посочила основание по чл. 280, ал.1,т.1 ГПК, тъй като счита, че въззивната инстанция се е произнесла в противоречие с ППВС №4/68г. Направено е оплакване, че решаващият съд се е отклонил от постановките приети с т.11 на същото постановление, като формално се е позовал на предпоставките. Страната подробно е интерпретирала мотивите на Варненски апелативен съд. Изложила е лаконично твърдение за необоснованост на тези мотиви, тъй като съдът не е дал „правилно разрешение на поставения въпрос“.Изложени са още оплаквания за това, че съдът формално бил обсъдил критериите за справедливост. Развити са съображения по съществото на спора в контекста на защитната теза на страната. Касаторът е поддържала и основание по чл.280, ал.2 ГПК в хипотеза на „очевидна неправилност“, изведено от краткото пояснение, че ищцата била доказала пълно и главно вредите, за които е претендирала обезщетение и които са били „ коментирани в пълнота в мотивите“, „ поради което отхвърлянето на претенциите от страна на Апелативен съд – Варна се явява неправилно и явно необосновано.“ Други доводи не са развити.

  Касаторът Н., чрез пълномощника си адв.Н.В. не обосновава довод за приложно поле на чл.280, ал.1 ГПК. ОСГТК на ВКС с т. 1 на ТР № 1/2009 г. дефинира правният въпрос като такъв, който е включен в предмета на спор и е от значение за изхода ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари