*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 360

  гр. София, 08.06.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на седми юни през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1950 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е въз основа на две касационни жалби против решение № 37/06.04.2021 г. по гр.д. № 44/2021 г. на Апелативен съд – Бургас, с което, след частична отмяна / потвърждаване на решение № 350/23.10.2020г. по гр.д. № 909/2020г. на Окръжен съд - Бургас е уважен предявеният от З. М. Иванова против ЗД „Бул Инс“ АД иск за сумата от 20 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от влошаване на получените вследствие на ПТП от 25.04.2016г. увреждания /ексцес/, ведно със законната лихва от датата на завеждане на иска - 23.03.2020г., като искът е отхвърлен за разликата над присъдената сума до пълния предявен размер от 50 000 лева.

  Ищцата З. М. Иванова обжалва въззивното решение в частта, с която се потвърждава отхвърлянето на иска й за разликата над присъдената сума от 20 000 лева до пълния претендиран размер от 50 000 лева. Сочи, че тази част решението е неправилно, тъй като е постановено в нарушение на материалния закон - чл. 52 ЗЗД. Претендира присъждане на направените разноски пред трите съдебни инстанции.

  Ответникът по жалбата и по делото, ЗД „Бул Инс“ АД, не представя писмен отговор, с който да изрази становището си по жалбата.

  Касаторът ЗД „БУЛ ИНС”АД е недоволен от въззивното решение в частите, в резултат на които е уважен искът на З. М. Иванова против застрахователното дружество за сумата от 20 000 лева. Твърди, че решението на въззивната инстанция е очевидно неправилно, постановено в противоречие със събраните по делото доказателства и в нарушение на закона. Претендира направените по делото разноските в размер на 30 лева – заплатена държавна такса по жалбата, съгласно представен списък по чл.80 ГПК. С допълнителна молба от 02.02.3022г. /съобразно датата на пощенското клеймо/ се представя допълнителен списък по чл.80 ГПК, с който се иска присъждане на разноски в размер на 1800 лева с вкл. ДДС за заплатено в брой адвокатско възнаграждение на пълномощника адв. Г., съобразно приложен към списъка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари