*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 359

  Гр. София, 03.08. 2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на двадесет и втори юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  като изслуша докладваното от съдия П. Хорозова ч. т. дело № 2326/2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано по частна жалба на Н. Г. Т. от [населено място], чрез процесуален пълномощник, срещу разпореждане № 260202 от 05.10.2020 г. по в.ч.гр.д. № 301/2020 г. на Апелативен съд – Пловдив, за връщане на подадената от него частна касационна жалба срещу определение № 299 от 14.07.2020 г. по същото в.ч.гр.д., с което е потвърдено разпореждане № 431 от 07.05.2020 г. по в.гр.д. № 575/2019 г. на Окръжен съд – Хасково, за връщане, на основание чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, на подадена от настоящия частен жалбоподател касационна жалба с вх. № 12105 от 20.19.2019 г. срещу решение № 438 от 14.11.2019 г. по в.гр.д. № 575/2019 г. по описа на Окръжен съд – Хасково.

  С определение № 488 от 09.12.2020 г. настоящото частно производство е било спряно до приключване на тълкувателната процедура по тълк. дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. С постановяване на Тълкувателно решение по посоченото тълк. дело, основанието за спиране на производството е отпаднало и същото следва да бъде възобновено.

  Настоящият състав на ВКС счита, че атакуваното разпореждане на Апелативен съд – Пловдив, в контекста на приетите с посочения тълкувателен акт постановки, е процесуално недопустимо, поради функционална некомпетентност на апелативния съд. Вероятно недопустимо е и определението на П., потвърждаващо връщането на постъпилата чрез въззивния съд (Окръжен съд – Хасково) касационна жалба, с оглед разрешенията, дадени в Тълкувателно решение от 23.06.22 г. по тълк. дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. Според задължителните указания в мотивите на ТР, компетентен да разгледа частна жалба срещу разпореждане за връщане на касационна жалба, постановено от окръжен съд, е касационният, а не апелативният съд. Тълкуването е основано на характера на процесуалните действия, свързани с администриране, които не се извършват от окръжния съд в качеството му на въззивна инстанция, поради което постановеното от него разпореждане за връщане на касационната жалба не попада в приложното поле на чл. 274, ал. 2, предл. второ ГПК.

  Предвид горното, атакуваното разпореждане, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари