*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 358

  Гр. София, 02.08.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на шести юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. дело № 902 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх.№ 6689 от 15.12.2021 г., подадена от „Аглика Трейд” ООД, чрез адвокат Н. М. от САК, срещу въззивно Решение № 131 от 11.11.2021 г. по в.гр.д.№ 300/2021 г. на Апелативен съд – Велико Търново, г.о., втори гр. състав, в частта, с която „Аглика Трейд” ООД е осъдено да заплати на О. Г. Г. сумата 56 000 лева на основание чл. 49 ЗЗД – обезщетение за причинените му неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от травматично увреждане на дясната ръка в резултат на инцидент от 25.08.2016 г. при полагане на труд в производствен обект на дружеството, ведно със законната лихва, считано от 25.08.2016 г. до окончателното изплащане.

  Ответникът по касация О. Г. Г., в депозиран отговор чрез адвокат Б. Б. от АК – Велико Търново, излага становище за липса на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280 ГПК и за неоснователност на подадената касационна жалба. Претендира се присъждане на адвокатско възнаграждение съгласно чл. 38, ал. 2 ЗА.

  Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, приема следното:

  Въззивният съд е приел за безспорно установено, че между Държавно предприятие „Фонд затворно дело” (ДПФЗД) и „Аглика Трейд” ООД е сключен договор за отдаване на труд от 01.08.2016 г., по силата на който ДПФЗД е поело задължение да предостави на „Аглика Трейд” ООД четири лишени от свобода лица от средносписъчния брой на Затвора – гр. Ловеч за извършване срещу възнаграждение на товаро-разтоварна дейност в склада на фирмата. „Аглика Трейд” ООД е поело задължение да осигури работата, за която наема предоставени лица, да поеме цялото техническо ръководство, указанията и контрола върху производствения процес, да осигури комунално-битовите условия на труд през времето на работния ден, да провежда периодично необходимите инструктажи съгласно нормативните изисквания по техническата и противопожарна безопасност и хигиената на труда, да контролира спазването на техническите правила, да осигури за своя сметка специално работно облекло, обувки и лични предпазни средства и да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари