*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  5

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 355

  София, 19.07. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на десети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  като разгледа докладваното от съдията Атанасова гр.дело № 312 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от К. С. И., чрез адв. Д. П. от АК – В., срещу решение № 1513 от 13. 10. 2021 г. по в. гр. д. № 1656/2021 г. на ОС – Варна, с което е потвърдено решение № 221 от 14. 04. 2021 г. по гр. д. № 199/2020 г. на РС – Варна, с което е отхвърлен предявеният от К. С. И. против държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, по реда на чл. 124, ал. 1 ГПК, отрицателен установителен иск за признаване за установено в отношенията между страните по делото, че държавата не е собственик на поземлен имот с идентификатор ...............по КККР на [населено място], м. „С. Н.“. Поддържа се неправилност на решението, поради постановяването му в нарушение на чл. 5, ал. 2 и ал. 3, чл. 68, ал. 1 ЗДС и на чл. 104, ал. 1, т. 8 ППЗДС - тъй като е зачетено легитимиращото действие на акт за държавна собственост, въпреки в същия да е посочено само общо нормативно основание за съставянето му, но не и конкретно придобивно основание, както и в нарушение на ТР № 11/2012 г. на ОСГК на ВКС. Сочи се основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК за допускане до касационен контрол на въззивното решение.

  Подаден е писмен отговор на касационната жалба от държавата, представлявана от юрисконсулт Г. М. Д., в който се изразява становище за липса на основания по чл. 280 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение, правилност на същото и неоснователност на касационната жалба. Претендира се присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, съобрази следното:

  Делото има за предмет предявен по реда на чл. 124, ал. 1 ГПК, от К. С. И. против държавата, отрицателен установителен иск за собственост, за признаване за установено между страните по делото, че държавата не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари