Определение №354/09.05.2022 по дело №4822/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Определение по гр.д. на ВКС , ІV-то гражданско отделение стр.4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 354

  София, 09.05. 2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 04.05.2022 година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

  ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр. дело № 4822/2021 г.

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано e по касационна жалба на В. Д. М. срещу въззивно решение от 07.09. 2021 г. по гр. д. № 13196/2020 г. на Софийски градски съд, в частта, с която е потвърдено решение на Софийски районен съд, с което е отхвърлен искът на В. Д. М. срещу Прокуратурата на Република България с правно основание чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигнато обвинение за разликата над 4 000 лева до пълния предявен размер 15 000 лева.

  Ответникът по касационната жалба Прокуратурата на Република България (нататък и ПРБ!) не е подал писмен отговор.

  Касационната жалба е допустима, тъй като е подадена в установения срок от страна по делото срещу въззивно решение, което подлежи на касационно обжалване и е редовна.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел от правна страна следното:

  Предявен е иск с правно основание чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ с искане за присъждане на обезщетение за претърпени от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконно обвинение за извършване на престъпление.

  Въззивният съд е приел, че са налице предпоставките за ангажиране на отговорността на държавата по чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ: установено е, че на ищеца е било повдигнато обвинение в извършване на престъпление с посочена от въззивния съд правна квалификация, което е прекратено, тъй като извършеното деяние не представлява престъпление, и че са били претърпени неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от действията на органите на прокуратурата.

  При определяне размера на обезщетението за претърпени неимуществени вреди въззивният съд е взел предвид продължителността на наказателното производство( че срокът на обвинението не може да се определи като неразумен), тежестта на обвинението, конкретната мярка за неотклонение, негативните емоционални и психологически последици от образуваното наказателно производство. При тези съображения въззивният съд е направил извода, че определеният от първоинстанционния съд размер на обезщетението за претърпени неимуществени вреди 4 000 лева е съобразен с принципа на справедливост, залегнал в разпоредбата на чл.52 ЗЗД.

  По наличието на основания за допускане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари