*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 353

  гр.София, 01.08.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и осми юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Николова ч.т.д.№824 по описа за 2022г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на „Изамет 1991” ООД срещу определение №1708/19.10.2020г. по ч.гр.д.№2383/2020г. на Софийски апелативен съд, Търговско отделение, 3 състав, с което е потвърдено определение №318/27.07.2020г. по т.д.№33/2020г. на Кюстендилски окръжен съд, Търговско отделение. С определението на първоинстанционния съд е прекратено производството по делото и е върната исковата молба на „Изамет 1991“ ООД, в качеството му на едноличен собственик на капитала на „Изамет 01“ ЕООД, с която срещу „Изамет 01“ ЕООД е предявен иск с правно основание чл.74 от ТЗ за отмяна на взетите на 20.03.2020г. от едноличния собственик на капитала на „Изамет 01“ ЕООД решения.

  Частният касационен жалбоподател счита, че определението е незаконосъобразно, като противоречащо на материалния закон и постановено при съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Поддържа, че същото е очевидно неправилно, тъй като въззивният съд е постановил акта си, като е приложил закона във видимо противоречие с неговия смисъл и е формирал изводи по спора в явно и видимо противоречие с правилата на формалната логика. Счита, че щом се иска отмяна на решение за приемане на съдружник и последващи решения, в които последният е участвал, то независимо от вписаната в ТРРЮЛНЦ форма на дружеството, са налице предпоставките на чл.74 от ТЗ. Поддържа, че именно с обективираното в протокола от 20.03.2020г. решение за приемане на съдружник е създадено правоотношение с К. Х., довел до трансформиране на едноличното дружество в такова с ограничена отговорност. С оглед на това счита за неправилен извода на въззивния съд за липса на граждански спор. Същевременно поддържа, че правната квалификация на иск, дори и неправилно посочена от страните, е служебно задължение на съда. Излага и доводи, че за него е налице правен интерес от установяване нищожността на решението на едноличния собственик на капитала на ответното дружество, тъй като същото е взето от негов представител без представителна власт.

  В частната касационна жалба е инкорпорирано и изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК, като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари