*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 353

  гр. София, 02.08.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти май, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 489/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 35731/20.08.2021 г. на Й. М. Н., подадена чрез адвокат Е. П., и касационна жалба вх. № 36513/29.10.2021 г. на Л. Ф. П., подадена чрез адвокат Н. С., срещу въззивно решение № 10472/14.07.2021 г. по в. гр. д. № 5200/2016 г. на Апелативен съд - София.

  В касационните жалби се поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК към касационната жалба вх. № 35731/20.08.2021 г. на Й. М. Н. се поддържа, че е налице основанието за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 2, предл. 3 ГПК и чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК по следните въпроси: 1. Следва ли при смърт на един от ищците след приключване на съдебното дирене съдът да уведоми неговия наследник за правата му и за конституирането му на мястото на починалия ищец, както и да уведоми и ответника за това обстоятелство; 2. В кои случаи съдът следва да признае, че е налице добросъвестно владение по чл. 70, ал. 1 ЗС и в кои случаи следва на добросъвестния владелец да се присъдят направените от него подобрения в чужд имот, който той е владял добросъвестно. За да е налице добросъвестно владение, следва ли да са налице следните признаци: обективен - упражняване на фактическа власт върху вещ, както и субективен - съзнание, че вещта принадлежи на владелеца; владението трябва да бъде постоянно, непрекъснато, спокойно и явно; владението трябва да бъде извършено на правно основание, годно да направи владелеца собственик без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена; 3. Стойността на претендираните подобрения следва ли да се изчисли към момента на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари