*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  12

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 353

  София, 19.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 1066 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  С решение № 1283 от 04.12.2021 г. по в. гр .д. № 3574/2020 г. на Софийски апелативен съд, г. о., 2 с-в, е потвърдено решение № 262 от 10.08.2020 г. по гр. д. № 47/2020 г. на Софийски окръжен съд, с което са отхвърлени следните искове, предявени от Х. Н. К. срещу Р. Н. В. искове: главен иск по чл. 42, б. „б”, вр. чл. 24, ал. 2, изр. 3 ЗН, както и евентуални искове по чл. 42, б. „б“ , вр. чл. 24, ал. 2, изр. 1 ЗН; иск по чл. 42, б. „б“ , вр. чл. 24, ал. 2, изр. 4 ЗН, вр. чл. 578, ал. 2 ГПК; иск по чл. 42, б. “б”, вр. чл. 24, ал. 3 ЗН; иск по чл. 42, б. “в”, пр. 1 ЗН, за прогласяване нищожността нотариално завещание № ..., том ..., рег. № ...., дело № .../2019 г. по описа на Д. Г., нотариус рег. № ....на НК, съставено на 15.08.2019 г., поради това, че положеният в завещанието отпечатък от десния палец на ръката не принадлежи на Г. С. Е.; че завещателката Г. Е. не е изявила устно своята воля на нотариуса, а завещанието е било предварително подготвено; че е налице нечетливост в текста на документа, водеща до невъзможност да се разбере съдържанието на нечетливо изписаната част, която съставлява задължителен елемент от съдържанието на нотариалното завещание; че завещанието не е подписано, както и че изявлението на завещателката, че не може да се подпише и причината за това, не е отбелязано от нотариуса преди прочитането на завещанието; че в завещанието е изразен мотив - че то е насрещна престация срещу полагани грижи - който мотив е единственият, поради което е направено разпореждането; иск с правно основание чл. 43, ал. 1, б. “а” ЗН за унищожаване на завещанието поради това, че е направено от лице, неспособно да завещава към момента на съставянето му.

  Въззивният съд ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари