*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 352

  гр. София, 06.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на четвърти май през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1652/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. И. Ж., Е. И. П. и С. И. П. - трите чрез адв. П. С. от САК, срещу решение № 10195 от 25.02.2021 г., постановено по в. гр. д. № 854/2020 г. на Апелативен съд - София. Решението е обжалвано в частта, с която след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 7908 от 21.11.2019 г. по гр. д. № 5548/2018 г. на Софийски градски съд са отхвърлени предявените от П. И. Ж., Е. И. П. и С. И. П. против „Евроинс“ АД искове с правно основание чл.432 КЗ за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди от настъпилата при ПТП на 13.10.2016 г. смърт на И. П. С. - баща на ищците, за разликите над сумите 60 000 лв. до претендираните по 150 000 лв. /частични претенции с посочен общ размер 300 000 лв./, ведно със законните лихви от 07.11.2017 г. до окончателното плащане.

  В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на въззивното решение в обжалваната част поради необоснованост, нарушение на материалния закон - чл.52 ЗЗД, и съществени нарушения на съдопроизводствените правила. По съображения в жалбата се иска отмяна на решението и уважаване на исковете в пълен размер с присъждане на разноски.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което приложното поле на касационното обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Ответникът по касация „ЗД „Евроинс“ АД със седалище в [населено място], е депозирал отговор в срока по чл.287, ал.1 ГПК, в който е изразил становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол, съответно за неоснователност на касационната жалба, и е поискал присъждане на разноски.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните и на доводите по делото, приема следното :

  Касационната жалба е процесуално допустима - подадена е от надлежни страни в преклузивния срок по чл.283 ГПК срещу решение на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари