*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 351

  гр. София, 01.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети май, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 764/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 27065/31.12.2021 г. на Г. В. Д., [населено място], подадена чрез адвокат А. А., срещу въззивно решение № 1732/18.11.2021 г. по в. гр. д. № 2056/2021 г. на Окръжен съд - Варна.

  В касационната жалба се поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК към касационната жалба се поддържа, че е налице основанието за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по следните въпроси: 1. Може ли ползването на имота на наследодателя от страна на наследника да се счита за възнаграждение приживе на наследник, който е живял в същия имот, заедно с наследодателя си и е допринесъл за увеличаване на наследството; 2. След като съдът е приел за разглеждане една претенция, която не е изцяло коректно квалифицирана от страната, и самият съд не е взел отношение по правната квалификация в рамките на процеса, следва ли при постановяване на решението тази некоректна квалификация на страната да обвързва съда. По отношение на коя част от претенцията се формира в такъв случай силата на пресъдено нещо.

  Ответниците по касационната жалба Д. В. Д. и А. К. Д., общ. Д., [населено място], чрез адвокат Й. Й., са подали отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който се твърди, че не са налице основания за допускане на решението до касация, като жалбата се оспорва и по същество.

  Касационнaтa жалбa e подаденa срещу подлежащ на обжалване акт на въззивния съд, в срока по чл. 283 ГПК и отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК, поради което e процесуално допустимa.

  При проверка допустимостта на касационното производство, ВКС, ІІ г. о. констатира следното:

  С обжалваното решение е потвърдено решение № 260048/08.06.2021 г. по гр. д. № 1339/2019 г. на Районен съд - ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари