*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 386 ал. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно характеристиките на груповия субект като ищец по колективен иск.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на четвърти юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдия Желева ч. т. д. № 1902 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на И. П. Н., Д. И. Д., Е. Т. З. и А. С. А. срещу определение № 195 от 12. 07. 2021 г. по в. ч. т. д. № 386/2021 г. на Варненски апелативен съд, ТО, с което е потвърдено определение № 559 от 17. 05. 2021 г. по т. д. № 1350/2020 г. на Варненски окръжен съд, с което е прекратено производството по искова молба на частните касационни жалбоподатели, действащи чрез общия им пълномощник адвокат Д. П. в интерес на обитателите на местност Панорама I, II и III, срещу „Водоснабдяване и канализация –Варна“ ООД, [населено място] в частите, с които: 1/ нарушението на колективния иск е основано на действия в нарушение на чл. 1, ал. 1 и 2 ЗРВКУ и незаконосъобразно бездействие, изразяващо се в неизпълнение от водоснабдителното дружество на задължения по чл. 41, ал. 1, ал. 5 вр. ал. 4 и 6 от НАРЕДБА № 4 от 14. 09. 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи /Наредба № 4/2004 г./ и Общите условия за доставката, предлагана от ответника; 2/ към приетия за разглеждане допустим колективен иск за осъждане на водоснабдителен оператор да преустанови нарушение на законово задължение по чл. 2, ал. 1 и 2 ЗРВКУ за водоподаване чрез предоставени му активи по реда на чл. 198п ЗВ до три селищни образувания на територия на [населено място] е съединен иск за осъждане на ответника да възстанови в срокове, предвидени в чл. 41 ал. 2 т. 1 от Наредба № 4/2004 г. услугата по водоподаване, прекратена в резултат на нарушението на колективния интерес, като осигурява питейна вода за населението до възстановяване на водоподаването, а в условията на евентуалност - да организира дължимото по чл. 41 ал. 6 от Наредбата № 4/2004 г. алтернативно снабдяване с питейна вода до възстановяване на водоподаването.

В частната жалба се поддържа, че въззивното определение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари