*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 351

  София 18.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 1183/2022 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от С. Г. Й., чрез адвокат М. Г., срещу решение № 145 от 27.12.2021 г. по в.гр.д.№ 462/2021 г. на Окръжен съд-Враца, с което е потвърдено решение № 194 от 20.03.2020 г. по гр.д.№ 4396/2019 г. на Районен съд-Враца, с което е отхвърлен предявеният от С. Г. Й. срещу Н. Г. К. положителен установителен иск за собственост, основан на придобивна давност, относно недвижим имот – апартамент № 16, 4 етаж, вх. А от блок „ОНС-5“ в [населено място], [улица], нанесен като самостоятелен обект на собственост с идентификатор..... по КККР на [населено място]. Поддържат се оплаквания за необоснованост на въззивното решение, предвид несъответствието на фактическите изводи със събраните доказателства, както и за допуснати съществени процесуални нарушения - нарушение на чл. 172 ГПК при преценката на свидетелските показания, както и на чл. 235, ал. 2 ГПК, изразяващо се в неизвършване съвкупна преценка на всички относими, допустими и необходими за изясняване на спора доказателства. В изложение към касационната жалба се поддържа наличие на основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение.

  Насрещната страна Н. Г. К., в депозиран чрез адв. А. Г. отговор, излага становище за липса на основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение и за неоснователност на подадената касационна жалба.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, при преценка за наличие на основания по чл. 280 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение, съобрази следното:

  Въззивният съд е приел за установено от фактическа страна, че страните по делото С. Й. и Н. К. са брат и сестра. Процесният апартамент е бил собственост на техните родители Г. Й. Й. и Дивлина Т. Й.. През 1996 г. ищецът С. Й. е бил осъден с влязла в сила присъда на наказание „лишаване от свобода“, както и да изплаща висок размер на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от смърт на лице, настъпила в резултат на пътнотранспортно произшествие. През същата година родителите Й. и Д. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари