*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 349

  гр.София, 29.07.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Николова ч.т.д.№3121 по описа за 2018г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано по частна касационна жалба на „Еко Агро Дар“ ООД срещу определение №371/12.09.2018г. по в.ч.гр.д. №450/2018г. на Пловдивски апелативен съд, втори граждански състав. С него е потвърдено разпореждане №742/19.06.2018г. по в.гр.д. №46/2018г. на Пазарджишки окръжен съд, Гражданска колегия, за връщане на подадената от „Еко Агро Дар“ ООД касационна жалба против постановеното по същото дело решение №128/30.03.2018г.

  Частният касационен жалбоподател поддържа, че определението е неправилно. Твърди, че въззивното решение подлежи на касационно обжалване, тъй като процесното дело е гражданско по своя характер.

  Ответникът И. Г. Л. не изразява становище по частната жалба.

  С определение №11/07.01.2019г. по настоящото частно дело съставът на ВКС е спрял производството на основание чл.292 от ГПК до постановяване на тълкувателно решение по тълкувателно дело №2/2018г. на ОСГТК на ВКС. Тълкувателното решение е постановено на 23.06.2022г., поради което, на основание чл.230, ал.1 от ГПК, производството по настоящото дело следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отд., като взе предвид изложените доводи и провери данните по делото, намира следното:

  В т.1 от ТР № 2/23.06.2022г. по тълк.д. №2/2018г. на ОСГТК на ВКС е разяснено, че определенията на апелативен съд по чл. 274, ал. 2, изр.1, предл.2 от ГПК са окончателни, вкл. и когато се потвърждава прекратително определение на окръжен съд като въззивна инстанция, окончателни са и определенията на апелативен съд, с които се потвърждават преграждащи разпореждания на окръжен съд като въззивна инстанция. Даденото разрешение не се отнася до разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба, за връщане на частна касационна жалба и за връщане на частна жалба против свое определение по чл. 274, ал.1, предл.1 от ГПК. Това е така, защото, както е прието в ТР №1/2013 г. на ОСГТК, тези разпореждания са действия по администриране на касационната жалба, респективно частната касационна жалба, които действия не се извършват от окръжния съд в качеството на въззивна инстанция.

  От цитираното ТР следва, че разпореждането на Пазарджишки окръжен съд за връщане на касационна жалба срещу ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари