*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  13

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 349

  гр. София, 02.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 1567 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288, във връзка с чл. 280, ал. 1 и ал. 2 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ответника „ГТ – Воден транспорт“ ЕООД, [населено място] чрез процесуален представител адв. И. В. срещу решение № 10 от 26.02.2021г. по в. гр. дело № 586/2020г. на Видински окръжен съд, Гражданска колегия, с което е потвърдено решение № 621 от 29.09.2020г. по гр. дело № 1498/2018г. на Видински районен съд, Гражданска колегия. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт е признато за установено по отношение на „ГТ – Воден транспорт“ ЕООД, че посоченото дружество дължи на „Интернешънъл Асет Консулт“ ЕООД сума в размер 12 780 евро, представляваща остатък и неплатена част от цялото вземане в размер 50 435 евро по запис на заповед от 21.12.2017г., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на заявлението по чл. 417 ГПК по ч. гр. дело № 847/2018г. на Видински районен съд - 13.04.2018г., до окончателното изплащане на сумата. Със същото решение „ГТ – Воден транспорт“ ЕООД е осъдено да заплати на „Интернешънъл Асет Консулт“ ЕООД сума в общ размер 799,91 лв., представляваща направени разноски за първоинстанционното производство, и сума в общ размер 6 972,85 лв., представляваща направени разноски в заповедното производство по ч. гр. дело № 847/2018г. на Видински районен съд.

  Касаторът прави оплакване за недопустимост на въззивното решение поради нередовност на исковата молба, тъй като липсва изложение на обстоятелствата, на които се основава искът, не е посочено, че записът на заповед обезпечава каузално правоотношение, възникнало между издателя и поемателя по договор за лизинг, не е уточнено как е извършено плащането на сумата 37 655 евро, за какъв период и кои погасителни вноски по каузалното правоотношение са изплатени. Касаторът релевира и доводи за неправилност на обжалвания съдебен акт поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Поддържа, че са неправилни съображенията на въззивната инстанция, че не съществува като правно задължение изискване за предявяване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари