*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 348

  гр. София, 29.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Иво Димитров ч.т.д. № 1380 по описа на съда за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1, вр. с чл. 121 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба, подадена от ищеца в производството ЗД „ЕВРОИНС“ АД срещу въззивно определение № 4413 от 16. 05. 2022 г., постановено от Софийски градски съд, Гражданско отделение, II-Е въззивен състав по ч.гр.д. № 632 по описа на съда за 2022 г. С обжалваното въззивно определение е потвърдено първоинстанционно такова № 9352 от 24. 11. 2021 г., постановено от Софийски районен съд, Гражданско отделение, 172 състав по гр.д. № 62024 по описа на съда за 2021 г., с което е прекратено производството по делото и същото е изпратено по подсъдност на Районен съд - Благоевград.

  По изложени в касационната жалба оплаквания за неправилност на обжалваното въззивното определение и в приложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК основания за допускане на касационно обжалване на същото, се иска допускане на касационно обжалване на определението, отмяната му и връщането на делото на сезирания с исковата молба на жалбоподателя Софийски районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

  Частната касационна жалба, макар и да е подадена от надлежна страна, в преклузивния срок по чл. 275, ал. 1 от ГПК и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт /съобразно задължителните за съдилищата разрешения, дадени в т. 9 от ТРОСГТК на ВКС № 1 от 09. 12. 2013 г. по тълк.д. № 1/2013 г./, но е процесуално недопустима, тъй като обжалваното с нея въззивно определение не подлежи на касационен контрол съгласно чл. 274, ал. 4, вр. чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК.

  С разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК (ДВ бр.86/2017 г.) са изключени от обхвата на касационното обжалване решенията на въззивните съдилища по граждански дела с цена на иска до 5 000 лв. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари