*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 346

  София 14.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 4970/2021 по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  С въззивно решение № 207 от 16.07.2021 г. по в.гр.д. № 346/2021 г. на Русенския окръжен съд е обезсилено решение № 260283 от 19.03.2021 г. по гр.д. № 4185/2020 г. на Районен съд-Русе и е прекратено производството по делото поради недопустимост на предявения иск.

  В срока по чл. 283 ГПК въззивното решение е обжалвано с касационна жалба от С. Б. С.. В жалбата са изложени доводи за неправилност на въззивното решение, като се твърди, че съдът не е констатирал допуснатите от ЧСИ В. М. многобройни нарушения на съдопроизводствените правила и на материалния закон при извършване на публичната продан на недвижимия имот, обуславящи нищожност на издаденото от ЧСИ възлагателно постановление.

  В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване се сочи, че са налице предпоставките на чл. 280, ал.1, т.1 и 2 ГПК.

  В писмен отговор на касационната жалба ответникът по касация В. М. изразява становище, че касационната жалба е недопустима по аргумент от чл. 274, ал.4 ГПК, евентуално-че не са налице сочените от жалбоподателката основания за достъп до касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Въззивният съд е приел, че съгласно чл. 496, ал.3 ГПК действителността на публичната продан може да бъде оспорвана по исков ред само при нарушаване на чл. 490 ГПК и при невнасяне на цената. Това са случаите, когато в наддаването са участвали лица без право на това-длъжникът, неговият законен представител, длъжностните лица от канцеларията на районния съд, служителите на съдебния изпълнител, както и лицата, посочени в чл. 185 ЗЗД. Другото основание за недействителност е обявяване за купувач на лице, което не е внесло пълния размер на продажната цена. Само при наведени такива твърдения от страна на ищеца за прогласяване недействителността на публичната продан искът против ЧСИ и купувача би бил допустим.

  Приел е, че в случая нито в исковата молба, нито в уточняващите иска молби, ищцата не е въвела твърдения за наличие на някоя от предвидените в чл. 496, ал.3 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари