*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 346

  гр. София, 26.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ отделение на Гражданска колегия, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гражданско дело № 3633 по описа за 2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството e по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх.№ 10191 от 14.06.2021 г., подадена от П. И. И. чрез адвокат К. А. от САК, против въззивно Решение № 408 от 20.04.2021 г. по в.гр.д.№ 3747/2020 г. на АС – София, г.о., ХІV състав.

  Ответницата по касация М. Г. А. не е подала отговор на касационната жалба.

  По искането за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, Второ гражданско отделение, намира следното:

  С обжалваното въззивно решение е разгледан иск с правно основание чл. 50 ЗЗД във връзка с чл. 45 ЗЗД, предявен от М. Г. А. срещу настоящия касатор. Сезиран с жалби и от двете страни, въззивният съд е потвърдил първоинстанционното Решение № 3230 от 27.05.2020 г. по гр.д.№ 6210/2019 г. на Софийски градски съд, ГО, І-27 състав в частта, с която претенцията е уважена за сумата 10 000 лева. Първоинстанционното решение е отменено в неговата отхвърлителна част, като вместо това е постановено осъждането на П. И. И. да заплати на М. Г. А. разликата над сумата 10 000 лева до сумата 30 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от ищцата неимуществени вреди, причинени й вследствие нападението от куче, намиращо се под надзора на ответника, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 12.09.2018 г., до окончателното изплащане на сумата.

  Въззивният съд е приел за установено, че на 12.09.2018 г. около 14,30 часа в гр. Банкя, на ул. Ручей, пред № 10, ищцата била нападната, блъсната, съборена на земята и нахапана от кучето, отглеждано от ответника, порода Алабай, сиво на цвят, с рязани уши, около 50 кг, вследствие на което й били причинени неимуществени вреди. Нанесени й били телесни травматични увреждания: счупване на дясната лъчева кост над китковата става, причинило трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник за период повече от 30 дни; разкъсно-контузна рана на лявата мишница, палеца и показалеца на лявата ръка; две разкъсно-контузни рани, кръвонасядания и охлузвания на предната коремна стена и дясната поясна област. Според ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари