*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 345

  София, 14.07.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова

  гражданско дело № 376/2022 г. по описа на ВКС, гражданска колегия, първо отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  В. Б. Е. чрез процесуалния представител адв. И.С. е обжалвала въззивното решение на Софийския градски съд, ІІІ-В въззивен състав № 26596 от 09.09.2021г., постановено по гражданско дело № 9431/2019г.

  Доводите в касационната жалба са, че въззивното решение е постановено в противоречие с разпоредбите на чл. 69 във връзка с чл.79 ЗС и трайната и непротиворечива съдебна практика по приложението им. Поддържа се и нарушение на процесуалните правила при обсъждане на доказателствата и неизлагане на мотиви по всички доводи във въззивната жалба. Във връзка с тези доводи са поставени правни въпроси в изложението по чл. 284 ал.3 т.1 ГПК.

  Ответницата по касационната жалба Д. Б. С. чрез процесуалния представител адв. Е.Д. е подала писмен отговор, в който изразява становище, че поставените правни въпроси не покриват изискванията на чл.280 ал.1 ГПК за допускане на касационното обжалване.

  Касационната жалба е подадена в срок, отговаря на изискванията на чл.284 ГПК и не е налице изключението на чл. 284 ал.3 т.1 ГПК с оглед предмета на делото – иска за делба, поради което е процесуално допустима.

  С обжалваното решение Софийският градски съд е потвърдил решението на Софийския районен съд, гражданско отделение, 123-ти състав №343409 от 20.02.2018г., постановено по гр.дело №52936/2014г. , с което е отхвърлен предявеният от В. Б. Е. против Д. Б. С. иск за делба на следния недвижим имот: апартамент № ..., намиращ се в [населено място],[жк]- на партерен етаж, с площ от 120 кв.м., с принадлежащите му избено помещение №3, с площ от 9.50 кв.м., и с таванско помещение №3, с площ от 14 кв.м., заедно с 7.48% идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от правото на строеж върху държавна земя, съставляваща парцел 1-ви, от кв.4, в[жк], с идентификатор №.... по КККР, както и искането по чл.344 ал.2 ГПК.

  Въззивният съд е приел, че е основателно правоизключващото възражение на ответницата по предявения иск Д. Б. С. , ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари