*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 345

  Гр. София, 25.07.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на четиринадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. дело № 3624 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по касационна жалба вх.№ 1520 от 09.07.2021 г., подадена от Р. Ж. В. чрез адвокат Ю. М. от АК - Д., против въззивно Решение № 33 от 07.06.2021 г. по в.гр.д.№ 207/2021 г. на ОС – Добрич, г.о.

  Жалбата е подадена в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и ал. 2 ГПК и е придружена от изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК.

  Администриращият съд е извършил размяна на книжата между страните, като ответницата по касация Я. Ж. Р. е подала отговор на касационната жалба чрез адвокат Г. Д. от АК – В. в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК. Претендира разноски.

  При проверка допустимостта на касационното производство, Върховният касационен съд, ІІ г.о. констатира следното:

  С обжалваното въззивно решение е разгледан иск с правно основание чл. 76 ЗС, предявен от Я. Ж. Р. срещу настоящата касаторка. Потвърдено е първоинстанционното Решение № 260097 от 10.02.2021 г. по гр.д.№ 715/2020 г. на Районен съд - Добрич, с което на основание чл. 76 ЗС Р. Ж. В. е осъдена да върне на Я. Ж. Р. отнетия по скрит начин чрез смяна на ключалката недвижим имот, а именно втори етаж с външно стълбище със застроена площ 89,80 кв.м., включващ три стаи, кухня, баня, тоалетна, коридор и тераса от двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 89,90 кв.м. и разгъната застроена площ от 179,40 кв.м., построена в дворно място на площ от 690 кв.м., съставляващо имот с пл.№ *, за който е отреден парцел *, разположен в кв.№ 26 по уличната и дворищната регулация на [населено място], [община].

  Съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК не подлежат на касационно обжалване въззивните решения по граждански дела с цена на иска до 5 000 лв. По искове за нарушено владение, какъвто е предявеният по настоящото дело, размерът на цената на иска е една четвърт от данъчната оценка, а ако ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари