*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 344

  гр. София, 29.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на седми юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 1418 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Д. В. К., представлявана от адв. Т. Г., срещу определение № 77 от 02.04.2019г. по в.ч.гр.д. № 89/2019г. на Великотърновски апелативен съд, с което е потвърдено разпореждане № 98 от 29.01.2019г. по в.гр.д.№ 287/2018г. на Ловешки окръжен съд. С потвърденото разпореждане е върната подадената от Д. В. К. касационна жалба срещу решение № 265 от 30.11.2018г. по в.гр.д. №287/2018 г. на Ловешки окръжен съд.

  Частният жалбоподател поддържа, че обжалваното определение е неправилно поради съществено нарушение за съдопроизводствените правила. Излага съображения за неправилност на извода на въззивния съд, че делото има търговски характер, като твърди, че е физическо лице – нетърговец и има качеството на потребител по смисъла на §13, т.1 ДР на ЗЗП. Поради това поддържа, че даденото от апелативния съд разрешение е неправилно и въззивното решение подлежи на касационно обжалване.

  Ответникът „БАНКА ДСК“ ЕАД оспорва частната жалба, като излага съображения за нейната неоснователност.

  С определение № 388/13.06.2019г. по настоящото частно дело съставът на ВКС е спрял производството на основание чл.292 от ГПК до постановяване на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 2/2018г. на ОСГТК на ВКС. Тълкувателното решение е постановено на 23.06.2022г., поради което, на основание чл.230, ал.1 от ГПК, производството по настоящото дело следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, II отд., като взе предвид изложените доводи и провери данните по делото, намира следното:

  За да потвърди разпореждането на Плевенски окръжен съд за връщане на касационната жалба на Д. В. К., Великотърновски апелативен съд е приел, че постановеното по в.гр.д. № 287/2018г. на Окръжен съд - Ловеч въззивно решение не подлежи на касационно обжалване, тъй като делото е търговско и цената на иска е под 20 000 лв.

  Настоящият състав на ВКС намира, че касационното обжалване следва да бъде допуснато в хипотезата на чл.280, ал.2, пр.2 от ГПК за служебна проверка на допустимостта на определението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари