*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 343

  гр. София, 25.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Николова гр. д. № 310/2022 год. по описа на ВКС, II г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288, вр. с чл. 280, ал. 1 и ал. 2 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. Х. П. и В. Б. П., представлявани от адв. К. С., срещу решение № 157 от 18.10.2021 год. по в. гр. д. № 458/2021 год. на Окръжен съд - Пазарджик. С него се потвърждава решение № 260106 от 29.04.2021 год. по гр. д. № 492/2020 год. на Районен съд – Велинград, с което са отхвърлени предявените от касаторите против С. З. К. ревандикационни искове.

  Ищците твърдят, че са собственици в режим на съпружеска имуществена общност на два обекта в сграда № 1 в поземлен имот с ид. *** с площ от 266 кв. м., находящ се в [населено място], [улица].

  Въззивният съд приема за установено, че процесната сграда е била първоначално придобита от бащата на ответницата въз основа на договор за покупко-продажба и публична продан от 1942 год. Ответницата придобила собствеността върху сградата по наследствено правоприемство и по силата на дарение, извършено от нейната майка с нотариален акт от 1982 год. Същата година тя учредила право на строеж в полза на своята майка за изграждане на къща на два етажа в собствения ѝ парцел. Обосновавайки се с представения протокол за определяне на строителна линия и съдържанието на документите за собственост, съдът приема, че съществуващата до този момент двуетажна жилищна сграда /процесната/ граничи от две страни с улици, образуващи Т-образно кръстовище, докато изградената въз основа на суперфицията къща е разположената навътре, в дъното на парцела и не граничи пряко нито с улици, нито със съседни имоти.

  Съгласно мотивите към решението, по плана от 1983 год. имотът с двете сгради представлява парцел * в кв. 37, представляващ ъглов парцел, който по плановете от 2004 и 2005 год. представлява вече поземлен имот № * с площ 533 кв. м. В резултат на одобрено частично изменение на подробния устройствен план за сметка на УПИ-* са образувани ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари