*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Налице ли са предпоставките по чл. 229, ал. 1, т. 5 ГПК за спиране на производството по гражданско дело, в което се реализира гражданската отговорност на застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” спрямо пострадалото лице при наличие на досъдебно производство, без да е привлечено лице като обвиняем?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на седемнадесети май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
АННА БАЕВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 653 по описа за 2022г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на М. Й. Н., представляван от адв. Г. Х., срещу определение № 37 от 27.01.2022г. по ч.гр.д. № 20/2022,. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдено протоколно определение от 22.11.2021г. по гр.д № 492/2021 г. на Окръжен съд – Русе за спиране на производството по делото на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК.

Частният жалбоподател поддържа, че въззивният съд неправилно е приел наличието предвидените в чл.229, ал.1, т.5 ГПК предпоставки – съдът лично и непосредствено да е разкрил престъпни обстоятелства, както и установяването на такива да е преюдициално за гражданското дело. В тази връзка сочи, че съставът на въззивния съд не е отчел и обстоятелството, че образуваното досъдебно производство се води срещу неизвестен извършител. Намира, че за да е приложима посочената разпоредба, за съда следва да е невъзможно да установи престъпните обстоятелства със способите на доказване в гражданския процес, докато в настоящия случай извършването на твърдяното деяние ще бъде установено със способите на гражданския процес. Поддържа, че в случая следва да се вземе предвид и обстоятелството, че вследствие процесния инцидент е останал инвалид до края на живота си поради извършената му ампутация на крак и спирането на гражданския процес до приключване на воденото досъдебно производство срещу неизвестен извършител осуетява възможността му да получи обезщетение за нанесените вреди. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, обективирано в частната касационна жалба, прави искане за допускане на касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.1 ГПК, като сочи следните процесуалноправни въпроси, които са решени в противоречие с практиката на ВКС:

1. Правилно и допустимо ли е спирането на производството по гражданско дело на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК въз основа на образувано досъдебно производство, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари