*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 342

  [населено място], 14.06.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на първо търговско отделение в закрито заседание на двадесет и трети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 1475 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. Ц. Щ. и М. М. В., действащ чрез законния си представител М. Щ., срещу решение № 174/02.03.2021 г. по в. гр. д. № 2770/2020 г. на Апелативен съд София, в частта, с която е потвърдено решение № 2964/03.04.2020 г. по гр.д. № 9277/2017 г. на СГС за отхвърляне исковите претенции на М. Щ. за сумата над 100 000 лв., а на М. В. за сумата над 120 000 лв. - обезщетения за неимуществени вреди, които вреди двамата касатори търпят от смъртта на М. А. В., настъпила вследствие ПТП на 25.09.2015 г.

  В подадената жалба се сочат касационни основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Твърди се, че обжалваното решение е неправилно постановено поради необоснованост и нарушение на материалния закон – чл. 52 ЗЗД, както и на съдопроизводствените правила. В изложението на основания за допускане на касационно обжалване се обосновава приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК. Формулират се въпроси, които според касаторите са включени в предмета на делото и са обусловили мотивите на въззивната инстанция. Въпросите са следните :

  1. „Следва ли при определяне на справедливото застрахователно обезщетение съдът да се съобрази с нормативно определените лимити по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и конкретната икономическа обстановка и инфлационните процеси?“

  2. „Следва ли въззивният съд да отговори на всички оплаквания и доводи във въззивната жалба?“.

  3. “При формиране на изводи относно размера на обезщетението следва ли съдът да се съобрази с възрастта на увредения, общественото му положение, отношенията между пострадалия и близкия, който търси обезщетение, интензитета на търпените душевни болки и констатираното влошено психично здраве?”

  Заявява се становище, че по първи въпрос въззивният състав се е отклонил от казуалната практика на ВКС, обективирана в решение № 83 от 06.07.2009г. по т.д. № 795/2008г. на ВКС, ІІ т.о. и решение № 1 от 26.03.2012 г. по т.д. № 299/2011г. на ВКС, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари