*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 340

  гр. София, 15.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, второ отделение в закрито заседание на четвърти април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  изслуша докладваното от съдия Соня Найденова гр. дело № 739/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по подадена касационна жалба от ответниците в производството А. Н. П. и П. Л. П., чрез пълномощник адв. адв. Д. С., срещу въззивното решение № 59 от 28.10.2021 г. по в.гр.д. № 419/2021 г. на Апелативен съд - Пловдив, 2 гр.с., с което е отменено решение по гр.д. № 805/2020 г . на Пловдивски окръжен съд, и е уважен предявеният срещу касаторите иск по чл.108 ЗС като е отхвърлено възражението на касаторите за задържане на имота до заплащане на 10 000 лв. подобрения в него.

  В касационната жалба се твърди, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост, с изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК се обосновава наличието на основание за допускане касационно обжалване. Претендират присъждане на разноски за цялото производство.

  Ответната страна по касационната жалба-ищци в производството Н. А. П. и Д. И. П., чрез пълномощник адв.Г. Б., оспорва жалбата с писмен отговор като неоснователна поради липсата на сочените основания за допускане касационно обжалване, тъй като считат, че не е налице противоречие на въззивното решение с практиката на ВКС. Претендират присъждане на разноски за касационното производство съгласно списък по чл.80 ГПК.

  Върховен касационен съд, Гражданска колегия, състав на Второ отделение, като взе предвид данните по делото, намира следното:

  Касационната жалба е подадена в преклузивния срок по чл. 283 ГПК, от надлежна страна в процеса и срещу акт, подлежащ на касационно обжалване.

  С обжалваното въззивно решение е отменено изцяло първоинстанционното решение № 260404/17.03.2021 г., постановено по гр.д. № 805/2020 г. на ОС – Пловдив, вместо което е уважен предявения иск по чл.108 ЗС, като е признато за установено по отношение на А. Н. П. и П. Л. П., че Н. А. П. и Д. И. П. са собственици, на основание правна сделка на жилищен имот: самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***** по КККР на [населено място], одобрени със заповед № РД-18- 48/03.06.2009 на ИД на АГКК, с адрес на имота: [населено място], район ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари