*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 338

  гр. София, 08.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на девети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1703 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. И. П., действащ чрез своя баща и законен представител И. А. П., и двамата от [населено място], срещу решение № 201/09.03.2021 г. по в.гр.д. № 2758/2020 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 3389/08.06.2020 г. по гр.д. № 5771/2019 г. на Софийски градски съд за отхвърляне на предявения от настоящия касатор против ЗД „Бул Инс“ АД, [населено място], иск с правно основание чл.432, ал.1 КЗ за осъждане на ответника да заплати сумата от 26 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на ПТП от 10.05.2018 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 04.04.2019 г. – датата, на която ответникът е следвало да заплати обезщетението, до окончателното изплащане на сумата.

  Касаторът поддържа, че въззивното решение е неправилно, а допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК.

  Ответникът ЗК „Лев Инс“ АД не изразява становище по касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за безспорно, че на 10.05.2018 г. е настъпило ПТП с участието на лек автомобил „Фолксваген Бийтъл“, управляван от Д. К., за който е имало валидно сключена с ответника задължителна застраховка „Гражданска отговорност“; вследствие на ПТП на ищеца А. И. П. са причинени неимуществени вреди, за чието обезщетяване пострадалият е заявил претенция пред ЗД „Бул Инс“ АД на 14.06.2018 г. и на 03.04.2019 г. Приел е, че спорът е концентриран върху това дали поведението на водача на лекия автомобил е противоправно – нарушил ли е правилата за движение по пътищата, движейки ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари